Breaking News

Μικρή Σαρακοστή: Η νηστεία των Χριστουγέννων και τι επιτρέπεται να τρώμε μετά τις 17 Δεκεμβρίου

 


Μικρή Σαρακοστή: Η νηστεία των Χριστουγέννων και τι επιτρέπεται να τρώμε μετά τις 17 Δεκεμβρίου

Η νηστεία των Χριστουγέννων λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την δεύτερη περίοδο, από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών ή αυγών, επιτρέπεται όμως το ψάρι, με εξαίρεση τις Τετάρτες και τις Παρασκευές.

Επίσης, το λάδι και το κρασί επιτρέπονται αυτό το διάστημα, με εξαίρεση τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, εκτός αν κάποια από αυτές τις ημέρες συμπέσει με μεγάλη γιορτή. Φέτος, για παράδειγμα, που τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) πέφτουν Παρασκευή, επιτρέπονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί.

Κατά τη δεύτερη περίοδο της νηστείας, από τις 18 έως τις 24 Δεκεμβρίου, οι περιορισμοί γίνονται πιο αυστηροί. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών ή αυγών και ψαριού, παρά μόνο λάδι και κρασί, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή.

Την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12), οι πιστοί τηρούν αυστηρή νηστεία, όπως αυτή που θα έκαναν τη Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδή χωρίς λάδι, ως προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία των Χριστουγέννων. 

Τι τρώμε κατά τη νηστεία των Χριστουγέννων

Και αφού αναλύσαμε ό,τι δεν επιτρέπεται, ας δούμε τελικά με τι διαμορφώνεται συνήθως το μενού αυτής της περιόδου, το οποίο βασίζεται βέβαια σε φυτικά προϊόντα και θαλασσινά.

Την περίοδο αυτή καταναλώνονται όσπρια, λαχανικά εποχής όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο κλπ. και φυσικά λαδερά φαγητά όπως σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, αγκινάρες κλπ., καθώς και θαλασσινά όπως καλαμάρι, γαρίδες, χταπόδι.

Την τιμητική τους έχουν βέβαια και τα νηστίσιμα γλυκά όπως ο χαλβάς, οι λουκουμάδες και τα μουστοκούλουρα. Και βέβαια, όλες οι vegan εκδοχές αγαπημένων γλυκών.

 

No comments